piątek, 26 lutego 2016

Makaron z Portobello w sosie tymiankowym


Sesja zdana. Życie odzyskane! Znowu jest czas na gotowanie, chociaż dzisiejszy przepis do czasochłonnych zdecydowanie nie należy. Możecie go wypróbować, gdy tylko macie wolne 20 minut (plus - no ile Wam tam potrzeba na zjedzenie? ;))

Dlatego proszę o uwagę, bo oto przed Państwem jedno z moich ulubionych par kulinarnych - Portobello i tymianek... Niebo!


Makaron z Portobello w sosie tymiankowym



Składniki:

- 300 g makaronu (u mnie kwiatko-grzybki przywiezione przez babcię z Włoch, ale kształt nie ma znaczenia! :P)

- 400 g kapeluszy pieczarek portobello
- 1/2 niewielkiej cebuli
- 200 g naturalnego serka topionego
- 150 ml bulionu warzywnego lub grzybowego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- masło lub olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy na średnej mocy palnika, tak aby grzyby miękły, ale nie przyrumieniały się. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy bardzo drobno, w kostkę. Dorzucamy do miękkich grzybów. Pozostawiamy na moment do delikatnego zeszklenia, a następnie zalewamy całość bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. (Ten moment będzie idealny, aby do gotującej się wody wrzucić makaron - wszystko będzie gotowe równocześnie). Na patelnię dodajemy serek topiony i rozprowadzamy dokładnie w gorącym bulionie z grzybami. Całość wykańczamy świeżym tymiankiem. Obrywamy listki przesuwając palcami po łodydze "pod włos" ;) Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy całość pokrywką i dusimy przez chwilę - do momentu, gdy makaron będzie al dente. Po odcedzeniu makaronu, przekładamy go na patelnię i dokładnie mieszamy z sosem.


 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz